Annette van den Bosch
Grondtonen 1 l
 
 
Informatie over Annette van den Bosch en deze site Gedichten, waaronder Vlaamse en vertaalde         Artikelen over dichtbundels en dichtbijeenkomsten Recensies van dichtbundels Interviews met dichters, uitgevers etc Over jonge dichters
Beginpagina                 Contact
 
     
  -
 

Eerste GrondTonen avontuurlijk van start!

Is het de moeite waard om woensdag 13 oktober 2004 weer te gaan kijken en luisteren?

Op dinsdag 7 en woensdag 8 september jl. startte het Vlaamse Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam met het avondvullende programma GrondTonen. In GrondTonen wordt een podium geboden aan jonge Vlaamse en Nederlandse makers en uitvoerders van poëzie, dans, theater, film en wat dies meer zij. Tijdens de bijeenkomst worden diverse originele en lekkere hapjes en drankjes geserveerd op de ronde tafels waaraan de bezoekers gezellig kunnen zitten.

Tijdens GrondTonen 1 was de programmering heel divers. Er was een solodans van Haider Al Timimi, een voorproefje van een theatertekst van De Queeste en een bijzonder verrassende en komische tekenfilm van Jonas Geirnaert. Daarna volgde aan de hand van filmfragmenten een oproep van Sven Jense om eens stil te staan bij de verschillen tussen de opvoeding en daaruit voortvloeiende levensopvatting en uitdraging van de Dalai Lama en Abou Jahjah. Maar het meest werd ik gegrepen door de voordracht van David van Reybrouck over zijn fietstocht langs het bekende, zware – want kasseien – fietstraject Parijs-Roubaix. Van deze tocht maakte hij een reisverslag en Stephan Vanfleteren verzorgde daarbij schitterende zwart-wit foto’s van het Vlaamse land in al zijn bonkige hoekigheid. Het Permeke-landschap bij uitstek. Van Reybrouck bracht zelfs niet-fietsers in de stemming en wist de luisteraars te boeien met zijn lange brief gericht aan de onbetwiste keizer op de fiets, Johan Museeuw. De zadelpijn werd bijna voelbaar in de zaal van de Brakke Grond. Van Reybrouck won overigens op 9 september de Taalunie Toneelschrijfprijs 2004 ter waarde van 10.000 euro voor de voorstelling ‘Die Siel van die Mier’ die hij samen met Josse de Pauw en het muziekgezelschap Lod maakte. Deze voorstelling is losjes gebaseerd op zijn roman ‘De Plaag, het stille knagen van schrijvers, termieten en Zuid-Afrika’.

Voor de eerstvolgende voorstelling zijn onder meer aangekondigd: een dansvoorstelling door twee Laura’s en Victoria, de romancier/dichter Jeroen Theunissen leest gedichten en een monoloog van Maarten Westra Hoekzema.
GrondTonen 2 is gepland op woensdag 13 oktober 2004 om 20.00. Volgende GrondTonen op 15 december, 19 januari en 27 april.

Locatie: Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam
Prijs: 10 euro (incl. hapjes en drankjes)
Aanvang: 20.00 uur
Reserveren: 020 626 68 66 of www.indenes.nl
Meer info: www.brakkegrond.nl

Annette van den Bosch
september 2004