Annette van den Bosch
Fenomenale Feminatheek l
 
 
Informatie over Annette van den Bosch en deze site Gedichten, waaronder Vlaamse en vertaalde         Artikelen over dichtbundels en dichtbijeenkomsten Recensies van dichtbundels Interviews met dichters, uitgevers etc Over jonge dichters
Beginpagina                 Contact
 
     
  -

Lolita herleeft bij Louis Paul Boon

De 'Fenomenale Feminatheek' van
Louis Paul Boon

In het letterkundig museum overhandigde Martin Ros op 13 oktober 2004 een exemplaar van de Fenomenale Feminatheek van Louis Paul Boon (Aalst 1912- Erembodegem 1979) aan journalist/schrijfster Heleen van Royen. Deze feminatheek, prachtig verpakt in een houten kistje, bevat verhalen over vrouwen en foto’s van naakte of halfnaakte meisjes en vrouwen tussen de drie en dertig.

Boon was een fervent verzamelaar, getuige zo’n 22.600 plaatjes waaruit voor dit boek een selectie is gemaakt, en ‘een viespeuk’ volgens Van Royen. Zij vroeg zich af waarom vrouwen zich altijd van hun kinderlijke, sexy, poezelige kant laten zien op dergelijke foto’s. Na het bekijken van een stuk of wat afbeeldingen kreeg ze het gevoel ‘waarom ga je niet afwassen, of desnoods een boek schrijven’. Wel erkende ze dat ze indertijd ook haar lichaam gebruikte voor de publiciteit van een van haar boeken, op het omslag was ze slechts gekleed in een zwarte handschoen. Maar vrouwen boven de 35 kunnen zich dat niet meer permitteren. ‘Ze krijgen hangtieten, leve de push-up bh!’, sprak ze. Daarop toonde ze enige foto’s van zichzelf uit glamoureuzere tijden en gaf daarbij de catalogusindeling aan volgens Boon. Van Royen gaf aan jaloers te zijn dat een man een dergelijk boek kan laten uitgeven, terwijl een vrouw het niet snel voor elkaar zal krijgen een boek met blote mannen en piemels gepubliceerd te krijgen. Maar, na haar dood staat ons wellicht nog wat te wachten. Ze begon alvast met sparen van blote mannen, de eerste foto liet ze zien.

Martin Ros vertelde over zijn reizen naar Erembodegem om Boon van leesmateriaal te voorzien en schetste een beeld van een ijverige, gewone man, die elke dag met de trein naar de krant gaat. Zijn vrouw schreef stukken over uit de door Ros aangeleverde literatuur, zodat Boon dat materiaal, aangepast, kon gebruiken.
Na afloop was er drank en gelegenheid tot kopen van het kistje, waarop een sticker prijkt ‘verboden onder de zestien’.

De Feminatheek is slechts een beperkte afspiegeling van de verzameling van Boon. Hij heeft slechts twee delen tijdens zijn leven helemaal uitgewerkt: de Fenomenale Feminatheek en Europese koninginnen met kronen van karton. Beide delen zijn nu voor het eerst uitgebracht in boekvorm. Achterin is aangegeven hoe de categorisering van de gehele collectie plaatjes is. Daarin vallen bijvoorbeeld op ‘liefde in de modder (11057 tot 11060)’, ‘Het klaarkomen of orgasme van de trouweloze echtgenote (11061 tot 11064)’, als onderdeel van ‘De anus als centraal punt’ is opmerkelijk ‘a. Bij de paring de anus opentrekken (11071 tot 11082)’ en ook ‘Fetischisme bij de vrouw (11470)’.
Het boek bevat veel illustraties van naakte of halfnaakte meisjes en vrouwen met titels als ‘Het Lolita-meisje’, ‘De uitnodigende vrouw’, ‘Versieren van het naakt’, ‘De Joegoslavische’. Daarnaast staat verduidelijkende tekst over de afgebeelden en over het bloot. Ook de geschiedenis van het badkostuum wordt uit de doeken gedaan. Bij het Lolita-meisje staat de volgende tekst: “Foto’s van naakte meisjes van hun elfde tot hun vijftiende levensjaar. Bewust van hun rijpende geslacht tonen zij, door houding en opschik, door de zwellende tietjes en het reeds beboste kutje, hun ‘vrouw’-zijn. Duidelijk manifesteren ze zich reeds als lustobjekt en eisen zij hun plaats in onze samenleving op.” Naast de tekst is een foto te zien van ’12-jarige met reeds volgroeid bosje, 1975’. Ook bekende vrouwen als Marilyn Monroe en Raquel Welch zijn opgenomen in deze semi-wetenschappelijk gedocumenteerde feminatheek. Duidelijk is wel dat Boon bijzonder veel plezier beleefde aan het samenstellen van zijn Feminatheek. Liefhebbers van zijn werk zullen zich deze teksten graag laten smaken en zijn voorkeuren en seksisme daarbij wellicht voor lief willen nemen.

Voor de levensbeschrijving van Boon zie http://www.booncentrum.be/levenwerk/leven.html;
links over Boon op http://www.ned.univie.ac.at/links/index.asp?kat_id=102&name_id=50.


Titel: Fenomenale Feminatheek
Uitgever: Meulenhoff/Manteau
Pagina’s: 262
Prijs: 24,95€


Annette van den Bosch
oktober 2004